Tilbake
Skriv ut

Samiske dager 2019. Samisk tradisjon og aktivitet

I løpet av et par timer får mellomtrinnselevene en fortellerstund, oppleve film, samisk håndverk og spise samisk mat.

Lokale utøvere bidrar med dette innholdet (rekkefølgen er ikke satt enda):


Filmen "Grenseland" av Arvid Larsen, ca 40 min

Om samisk håndverk med Margareth Ranberg, ca 30 min

Fortellerstund med Sigmund Johnsen, 15-20 min

Samisk mat servert i lavvoen, ca 30 min


PROGRAM SAMISKE DAGER 2019

https://www.fauske.kommune.no/samiske-dager-i-fauske.6181894-108349.html 


LITT OM UTØVERNE:

Arvid Larsen er fotograf og filmskaper med bosted Bodø. Han har nå lagt ned sitt studio, men er fortsatt aktiv fotograf.

Han har fulgt samene og deres liv med reinsdyr i verdens mest ufremkommelige beiteland. Nå kommer filmen samenes kamp for sin kultur og sitt levesett. "Grenseland" er film nummer to fra vårt nære reinområde, Doukta. Etter 5 års arbeid, ble filmen vist i fjor. Den første filmen, "Landet bortenfor", var NRK sitt bidrag til Samefolkets dag i 2011. Den jobbet Arvid med i 12 år.

I "Grenseland" er vi i grenselandet i filmen, men også at samene føler at de er i grenseland for hva de kan klare av tap av rein til rovdyr. 

Lappografen. Siden 90-tallet har Larsen fulgt samenes syklus med rein gjennom årstidene. Fra kalving om våren, til brunst og jakt om høsten. Gjennom de harde vinterstormene i Rago nasjonalpark med tap av rein til rovdyr.

– Det er helt annet liv enn vi har i byen. De lever ikke etter klokka. De vet ikke når det skjer noe, og når det skjer noe, så skjer det fort. Så kan det være lange perioder det ikke skjer noe.

Arvid Larsen må klare seg selv når han er ute med samene. Ingen passer på at han klarer å holde følge med gjeterne over høye fjell eller gjennom dype daler. Han er med dem, og de kaller han bare for Lappografen.


Margareth Ranberg har gjennom en årrekke blitt inspirert og har jobbet med samisk kunsthåndverk. Hun har deltatt på ulike utstillinger med sine arbeider, blant annet i forbindelse med Fauske kommunes Samiske dager tidligere år.


Sigmund Johnsen har jobbet for Samisk Bokbuss og skal holde en liten fortellerstund for elevene.


Om SAMISK BOKBUSS:

Samisk bokbuss står på torget 4.-6.februar.

https://www.tysfjord.kommune.no/lulesamisk-bokbuss.96525.no.html 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Fauske