Tilbake
Skriv ut

Samiske dager 2020. FILM

GRENSELAND - ARVID LARSEN

Vi følger Pavallfamilien videre og møter deres svenske naboer og venner. De er i Grenseland mellom Norge og Sverige men og i Grenseland for hva de kan klare av rovdyrtap og andre inngrep.

– Jeg vil vise folk at her er det en kultur verd å ta vare på – en kultur som finnes rett utenfor vår egen stuedør, og som vi vet lite eller ingenting om. Det sier Bodø-fotografen og filmmakeren Arvid Larsen. Han presenterer nå filmen "Grenseland", etter å ha fulgt reindriftsfamilien Pavall i 20 år.

- Jeg vil vise folk at her er det en kultur verd å ta vare på – en kultur som finnes rett utenfor vår egen stuedør, og som vi vet lite eller ingenting om.

I over 20 år har fotografen Arvid Larsen fulgt familien Pavall i fjellet og i skogen – på en betingelse: Han måtte ta vare på seg selv, ingen ville vente på ham om han ikke klarte å henge med. Fjellet er ikke for pyser.

https://www.highnorthnews.com/nb/kunnskapsloshet-gir-konflikter-og-trusler 


LITT OM FILMSKAPEREN:

Arvid Larsen er fotograf og filmskaper med bosted Bodø. Han har nå lagt ned sitt studio, men er fortsatt aktiv fotograf.

Han har fulgt samene og deres liv med reinsdyr i verdens mest ufremkommelige beiteland. Nå kommer filmen samenes kamp for sin kultur og sitt levesett. "Grenseland" er film nummer to fra vårt nære reinområde, Doukta. Etter 5 års arbeid, ble filmen vist i fjor. Den første filmen, "Landet bortenfor", var NRK sitt bidrag til Samefolkets dag i 2011. Den jobbet Arvid med i 12 år.

I "Grenseland" er vi i grenselandet i filmen, men også at samene føler at de er i grenseland for hva de kan klare av tap av rein til rovdyr. 

Lappografen. Siden 90-tallet har Larsen fulgt samenes syklus med rein gjennom årstidene. Fra kalving om våren, til brunst og jakt om høsten. Gjennom de harde vinterstormene i Rago nasjonalpark med tap av rein til rovdyr.

– Det er helt annet liv enn vi har i byen. De lever ikke etter klokka. De vet ikke når det skjer noe, og når det skjer noe, så skjer det fort. Så kan det være lange perioder det ikke skjer noe.

Arvid Larsen må klare seg selv når han er ute med samene. Ingen passer på at han klarer å holde følge med gjeterne over høye fjell eller gjennom dype daler. Han er med dem, og de kaller han bare for Lappografen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Fauske
  • Kunstnere/grupper: GRENSELAND - Arvid Larsen