Tilbake
Ralph E. Creedy
Ralph E. Creedy
Ralph E. Creedy
Skriv ut

Bli kjent med orgelet

Orgelet er et av de eldste instrumentene vi kjenner – og det er det største musikkinstrumentet. (PS! Orgler kan også være små!). Hvorfor er det orgel i kirkene? Instrumentet kan ikke bæres – vi må oppsøke orgelet der det står.

Orgelet er et tangentinstrument med piper. Vi ser på manualene (= tangentene) og ser opp på noen av pipene. Hvor stort er det? Hvor mange piper har det? Hvordan får man lyd i et orgel?  Mekanikken i orgelet. ”Register” – hvor mange forskjellige lyder/register har orgelet? Hvordan høres de ut? I hvilke sammenhenger brukes orgelet? Hva slags type musikk spilles på orgelet til de ulike anledningene?

Ralph spiller flere stykker og gir lytte-eksempler, som f.eks. rolig musikk (blant annet til begravelse/ettertanke/meditasjon) eller mer livlig musikk til f.eks. et bryllup. Opp gjennom tidene har det vært mye sang i kirkene – og orgelet har spilt slik at alle vet hvilken melodi de skal synge, hvor fort den skal synges og når man skal begynne og slutte. Når noe begynner eller slutter kan også orgelmusikk brukes (preludium og postludium). Før leken og etter leken.

Organisten kan ha egne konserter. Orgelmusikk kan blant annet brukes som filmmusikk. Elevene ser nærmere på orgelet, hører på orgelet og får være med å utforske lydene i orgelet. Og de får være med å se på noen av orgelets mer ukjente finesser.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Fauske
  • Kunstnere/grupper: Ralph E. Creedy og Sigrun E. Fostad
  • Produsent: Sigrun E. Fostad
  • Idé/opplegg: Orgelet er et instrument man må oppsøke for å høre det 'live'.  Det er et gammelt, svært innholdsrikt instrument og er en del av vår kulturarv. Opplegget for 3.trinnselevene er utarbeidet gjennom flere år i et samarbeid mellom Fauske kulturskole og ulike organister som har hatt sitt virke i Fauske kommune. Det fanger noe av det viktigste og mest fasinerende med instrumentet - og organisten som utøvende kunstner.

Om kunstner / utøver / gruppe

Ralph E. Creedy er en allsidig organist. Han spiller på orgelet når han er i kirka, men ellers trakterer han gjerne et piano eller et godt keyboard. Ralph har lang erfaring innen kor-ledelse og har deltatt på MANGE kor-prosjekter, både som dirigent og ved pianoet/keyboardet – og gjerne begge deler samtidig.

Ralph er en dyktig tilrettelegger av musikk, både for kor, band og for elever på tangent-instrumenter. Han har tidligere jobbet som leder av kulturskolen i Sørfold og som kantor/organist både i Sørfold og i Fauske. Han har blant annet deltatt på produksjoner som “Minnenes melodier” – en musikalsk reise i det glade 50-tallet og “SLUSK”.